MT-REPORT

Priznanje Palestine ni dovolj, potrebujemo smrt zahodnega imperializma in zionizma

Te dni je veliko govora o temu, da se Palestino prizna kot suvereno in neodvisno državo. Temu mnenju se je (naravno) pridružila tudi Slovenija, ki je svojo eksistenco utemeljila na mitu osamosvojitve.


Čeprav je priznanje Palestine pravična gesta, se sprašujem, kaj bo to na dolgi rok sploh rešilo. Jasno je, da je kolonizacija Gaze posledica zahodnega imperializma in njegovega podaljška v obliki Zionizma. Zahodni imperializem se najbolj zloglasno požvižga na raznorazne mednarodne konvencije, pravo in sprejete norme. In vladajoče glave naše države tako ekonomsko kot politično sodelujejo pri podpiranju Washingtonovih interesov.


Genocid Palestincev se lahko zaključi samo s posegom v samo delovanje tega sistema. Menim, da je to že itak neizogiben proces, ki ga pospešujeta vojna v Ukrajini in ekonomski kolaps neoliberalizma. In pa seveda nove (takšne ali drugačne) iniciative pod zastavo držav tretjega sveta.


V tem oziru so aktualni protesti proti nonšalantnemu sodelovanju držav zahodne hemisfere z okupatorskim Izraelom smiselni. In si zaslužijo podpore.