MT-REPORT

Hitler je nacional socializem ugrabil za imperialistične interese

Mnogi konzervativci se dandanes smatrajo za nacional socialiste. Pri tem so prepričani, da Hitler ni naredil nič slabega, saj je na prvo mesto postavljal interese nemškega naroda.


Pustimo ob strani vso moraliziranje o Auschwitzu in koncentracijskih taboriščih. Hitlerjev rajh niti približno ni bil ekonomsko blizu socializmu, kot sem že razložil drugje. Bil je militarizirana oblika protislovij liberalizma, ki je državo "ugrabil" zavoljo ekspanzionizma. Posledično Hitlerjev rajh ni bil nacionalističen, saj pravi nacionalisti ne morejo biti imperialistični zavojevalci, torej, zagovorniki intervencionizma in s tem anti suverenizma. Nacistom pa haranje po slovanskih nacijah ni predstavljalo problema.


Nacional socializem je starejši od Hitlerja in njegove istoimenske stranke. Eden izmed glavnih ideologov te politične usmeritve je bil Ernst Niekisch, ki je močno preziral oportunističnega Hitlerja. V ideji nacional socializma je Niekisch videl nekakšne vrste vezivno tkivo med pripadniki klasične, "old school" levice in pa določenimi patriotskimi elementi, prisotnimi v vojski Weimarske nemčije in na splošno, na desnici.


Nacional socializem obuja veličino tradicionalnih kulturnik tokov neke nacije, obenem pa zagovarja ekonomski kolektivizem. Tudi Stalinizem je bil deloma dovzeten za nacional socialistične ideje, saj je slavil heroje in mite, prisotne že za čas ruskega carstva. Po obdobju preganjanja osebja ruske pravoslavne cerkve je Stalin navsezadnje pristal k njeni pomilostitvi. Sezidal je na tisoče cerkva in rehabilitiral zaprt kler.


Nacional socializem kot ga opisujem, se mi zdi legitimna alternativa tako neoliberalni desnici kot "soroševski" levici. Obe te politični opciji namreč poganjajo raznorazne globalistične institucije. Torej institucije kapitala. Liberalna levica in desnica se drug drugi v okviru brezveznih kulturnih bojev zoperstavljata zgolj retorično, v resnici pa obe profitirata od ilegalnih migracij, imperialističnih vojn in delitve lastnega naroda.


Dejstvo je, da nacije obstajajo kot produkti raznoterih geografskih, kulturnih, institucionalnih in politično ekonomskih faktorjev na različnih območjih. Zavrniti te spremenljivke pri krojenju politike bi bilo nesmiselno. Prav tako nacionalizem ne izključuje univerzalizma. Celo menim, da je progresivna oblika nacionalizma pogoj za alternativo trenutni ameriški unipolarnosti, ki je zradirala suverenizem in predvsem države EU podredila volji Washingtona.