MT-REPORT

"Fact checkerji" in eskperti: ideološka infrastruktura liberalne hegemonije

Samoproklamirani "znanstveniki" in "eksperti" vseh sort (med drugim ravno na politični levici, če smo iskreni) dandanes radi strašijo pred pojavom t.i. "teorij zarot" in "dezinformacij", ki so postale stalnica v našem kulturnem in siceršnjem ozračju.


Moje mnenje ni samo to, da so tovrstne teorije vsaj deloma posledica vse večjega nezaupanja v znanstven establišment, ki je svojo kredibilnost zaradi brezsramnega sodelovanja s kapitalom in političnimi oportunisti izgubil že nemnogokrat. V mnogih primerih to, kar se žigosa za teorije zarote sploh ni noben "fake news" ali pa neresnica, ampak oblika s strani institucionalne vednosti nezaželenega diskurza, ki ga ideološki gatekeeperji liberalne hegemonije poskušajo očrniti, saj je očitno v navzkrižju z njenimi interesi. Poskušajo ga očrniti v imenu profesionalizma, za fasado katerega se ne skriva nobene dejanske vsebina, samo gola forma cenzure in enoumja.

Z drugimi besedami, naši vladajoči razredi in mainstream mediji nam lažejo. In to na debelo. To sploh ne bi smelo biti nobeno presenečenje za vsakega vsaj malo pismenega človeka, ki mu je jasno, kako veliki kapital izrablja pretok informacij za širjenje škodljivih agend.


Trenutno nam (še vedno) lažejo o ruski agresiji nad Ukrajino, o učinkovitosti potratnih ukrepov šparanja zavoljo omogočanja ekoloških standardov in o razlogih za množično ekonomsko neenakost. Lagali so nam o učinkovitosti cepiv in ukrepov za preprečevanje covid-19, o temu, da Irak poseduje orožja množičnega uničenja, da vojaške enote pod Gadafijem s pomočjo viagre množično posiljujejo libijke in o sto tisočih drugih izmišljotinah, na podlagi katerih so potem te znanstveni šarlatani in "fact checkerji" v preteklosti opravičili ustvarjanje stanj izjemnosti in neposrednih imperialističnih intervencij.


Ravno zato je pomembno, da si komunisti in revolucionarji v ideološki vojni zoper liberalno hegemonijo izbojujemo zmago legitimnosti, ki ne bo temeljila zgolj na povzemanju že obstoječih zlajnanih diskurzov obče sprejete narative, ampak na čistem materializmu in anti-imperializmu. To je sploh pogoj, da se v javnosti začnemo predstavljati kot klena politična alternativa.